Institut d’Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya (IEPAAC)
El centre està ubicat estratègicament a la Carretera del Poble Nou, Km 5.5, a la Ràpita, en un lloc privilegiat, des d’un punt de vista formatiu i socioeconòmic, en ple cor del Delta de l’Ebre. Allí es localitza majoritàriament el teixit empresarial relacionat amb l’aqüicultura i l’educació ambiental del País i territori, respectivament, i també es troba l’únic centre de recerca aqüícola a Catalunya. Aquesta avantatge permet promoure una forta relació amb el mon aqüícola i ambiental i pot ser claus en la dinamització i la competitivitat de les empreses locals, del territori i del País, mitjançant una formació adaptada a les necessitats reals de les empreses, així com a les noves tecnologies i competències professionals vinculades a l’Economia Blava, Verda i Circular.
Els Centres de Formació Professional Integrada es conceben com una realitat al servei de la ciutadania i dels sectors productius i han de contribuir a la qualificació de les persones adaptant-se a les seves situacions i expectatives professionals.
Així mateix pretenen atendre les necessitats de qualificació immediates i emergents del teixit productiu, ser una referència orientadora per al teixit productiu i formatiu del seu entorn, facilitar la integració de les ofertes de formació professional així com la presentació dels altres serveis bàsics.
Són al mateix temps un instrument per a programes d’innovació en l’àmbit de la formació professional a Catalunya, i, son també un motor clau pel desenvolupament de les Regions del Coneixement, allà on aquest i la seva transferència es produeixin.
Podeu consultar els beneficis, finalitats i funcions dels Centres de Formació Professional Integrada, als enllaços següents:
Missió i Visió del centre
Els alumnes són el nostre pal de paller i ells tenen el potencial per a transformar i generar valor afegit a la societat actual i futura.
El nostre objectiu és afavorir el ple desenvolupament d’aquest alumnat per tal de:
- Capacitar-los professionalment, per tal de desenvolupar les seves competències professionals i socials dins dels sectors de l’aqüicultura i educació i control ambiental.
- Orientar-los acadèmica i professionalment, acompanyant-los i guiant-los durant la seva formació i, així afavorir una major inserció laboral.
- Potenciar durant la seva formació, unes habilitats que el hi permeti adaptar-se als constants canvis tècnics, tecnològics i socials del seu entorn laboral.
Acompanyem a les famílies durant la formació dels seus fills/es i facilitem a les persones la seva formació al llarg de la vida. Donem una sèrie de serveis de qualitat a les empreses, establint vincles amb tots els grups d’interès del centre d’FP per a assolir els interessos i expectatives compartits.
Volem donar suport a programes d’innovació pedagògica per la millora de la nostra pràctica docent, tot creant sinergies amb l’entorn de l’ocupació, per tal de cobrir les necessitats socioeconòmiques del País, i facilitar així la integració de les activitats sectorials que impacten sobre el territori, mitjançant aliances estratègiques.
A més, treballarem per ser reconeguts amb excel·lència com a centre integrat d’FP dels sectors aqüícola i ambiental, i esdevenir referència nacional i internacional de l’Economia Blava, Verda i Circular vinculades amb els sectors productius i de recerca i innovació tecnològica.
Política de qualitat i sostenibilitat
Amb el lideratge de l’equip directiu i el ferm compromís del professorat i agents socials i empresarials, s’ha implementat i certificat un sistema de gestió de la qualitat i millora contínua (SQiMC), basat en la norma ISO 9001:2015. Pots veure’l clicant aquí.
- La nostra política de qualitat és la següent:
- Dur a terme la Missió del centre.
- Aconseguir la Visió del centre.
- Generar un ambient de treball i estudi saludable i assertiu tant a nivell professional com personal per a l’equip humà que forma part de la comunitat educativa i de la societat en general.
- Avaluar la satisfacció dels grups d’interès amb el servei prestat com a eina de millora contínua.
- Atendre les demandes i satisfer les necessitats dels grups d’interès en funció de les seves expectatives.
- El compromís del compliment de la normativa vigent aplicable.
El nostre compromís per la sostenibilitat és:
Promovem en els alumnes models de bones pràctiques per atendre la sostenibilitat i el compromís social com a resposta al nostre entorn. La gestió sostenible del centre indueix als alumnes a adoptar certes actituds que possibilitin un sentiment de responsabilitat compartida.
Podeu veure el mapa de processos del centre clicant aquí i el mapa d’indicadors clicant aquí.
Entorn natural i instal·lacions
L’entorn del centre formatiu, es troba ubicat dintre del Parc Natural del Delta de l’Ebre, a les proximitats trobem l’Encanyissada, la Tancada, la Badia del Alfacs i la Punta de la Banya, espais d’alt interès ecològic i natural, on l’alumnat pot realitzar un aprenentatge vivencial i sense grans desplaçaments. A més, les Terres de l’Ebre presenten una gran riquesa territorial d’espais naturals amb una alta biodiversitat, com ara el Parc Natural dels Ports, la Serra del Montsià, la Serra de Cardó, la Serra de Cavalls i Pàndols, així com la reserva Natural de Sebes. La proximitat d’aquests espais i els seus equipaments educatius, informatius i de recerca permeten desenvolupar-hi gran nombre d’activitats pràctiques per part de l’alumnat d’Educació i Control Ambiental.
Pel desplegament de les classes pràctiques de l’alumnat de l’àrea professional d’aqüicultura, es disposa d’una nau de 350 m2 per realitzar la reproducció, cria larvària i engreix de les diferents espècies aqüícoles, una cambra isoterma per al cultiu de fitoplàncton i una sala d’aquariologia marina. També disposem d’una zona exterior amb uns espais per a cultius aquapònics (openspaces), cultiu en continu de fitoplàncton (fotobioreactor) i un hivernacle de 200 m2 destinat a experiències a major escala. A més a més també compta amb instal·lacions adjuntes a l’Institut com un parc de cloïsses i engraellats (muscleres) a la Badia dels Alfacs i Fangar (Delta de l’Ebre) per realitzar el preengreix i engreix de mol·luscos bivalves.
Les instal·lacions de producció aqüícola, on els alumnes realitzen les classes pràctiques, es caracteritzen per estar totes equipades mitjançant sistemes de recirculació de l’aigua, altament sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.
Podeu veure fotos del centre clicant aquí: Aqüicultura – Educació i Control Ambiental.
Equip humà
UN EQUIP HUMÀ COMPROMÈS AMB TU, COMPETENT I APASSIONAT
Equip Directiu:
PAS:
Departament d'aqüicultura:
Verònica Lopez
Coordinadora Innovació
Coordinadora d'Ocupació
Coord. Serveis d’FP
Tutora 2n GS